Algemene rasbeschrijving Gos d'Atura Català

Herkomst


De Gos d'Atura Català is oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën en verspreidde zich later over de gehele regio Catalonië. De toevoeging “Català” geeft aan dat het gaat om een middelgrote , langharige, uit Catalonië afkomstige rashond.
Algemeen voorkomen
Een ongekunstelde, sobere hond met een vacht die tegen alle weersomstandigheden bestand is. Achter hun zachtaardige uiterlijk schuilt een behoorlijk pittige hond. De hond leert vrij gemakkelijk te gehoorzamen, maar ze kunnen zelf het initiatief nemen als de manier waarop ze behandeld worden hen niet aanstaat. Een consequente opvoeding (zonder te “drillen”) is noodzakelijk.
Schofthoogte

47 tot 55 cm voor reuen
45 tot 53 cm voor teven
Gewicht
Afhankelijk van grootte, reu of teef, tussen de 15 en 25 kg.
Vacht
Lang en sluik met weinig krul. Droog, niet zijdeachtig. Overvloedige bovenvacht, vooral op de achterhand. Ook het hoofd is goed behaard, maar de ogen blijven zichtbaar. Tijdens het ruien verhaart eerst de voorhand en dan de achterhand. Staart en poten goed behaard.

Gebruik

Hoeden, drijven en bewaken van de kudde. Dit op bevel van de herder, maar ook zelfstandig. Tegenwoordig ook als huishond. Erg trouw aan zijn baas. Een vorm van hondensport zeker aan te bevelen: zijn intelligentie, uithoudingsvermogen en werken met de baas worden in één keer aangesproken. Vanwege zijn onverschrokkenheid en durf, ook gebruikt als waakhond.

Gezondheid
Geen specifieke gezondheidsproblemen bekend.
AardEen pittige hond; moedig en met een groot uithoudingsvermogen. Hij is waaks en beschermt zijn gezin. De Gos d'Atura is gesteld op kinderen, maar hij komt nog steeds het beste tot zijn recht als werkhond.

Bijzonderheden
De vacht regelmatig uitkammen met een grove kam.
 
Top